Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2012.11.12.
20:46

Írta: masvilag

A porkrumpli reneszánsza

A minap a szomszédban voltam. Tudtam, hogy ebben az országban sok dolog megtörténhet és azt is, hogy a falumban még inkább. 

Elképesztő, hogy 10.000 Ft egy óvodás és ugyanennyi egy kisiskolás havi menza költsége is. A szülő persze befizeti, mert nincs ideje főzni, meg különben is, ha a többi gyerek is a csoportban eszik, az ő gyereke miért maradna ki. Az anya legnagyobb meglepetésére a gyerek éhesen tér haza. Ez mégis hogy lehet, vetődik fel a kérdés.

Az óvónéni minden gyereknek szed fél kanál levest, persze ezzel nem is lenne baj, csak ez megy az iskolásoknál is. A nagyobb lány már jobban panaszkodik. Elmondása szerint, nemrég már elégedett volt, mert 3 db 5 cm hosszú spagetti tészta darab jutott a levesébe, annak ellenére, hogy húsleves szerepelt az étlapon. De így is boldog volt, mert az utóbbi időben elszokott attól, hogy egyáltalán tésztával találkozzon a merőkanálnyi levesében.

Az étlap hagy kivetni valót maga mögött. A levesek többnyire krémlevesek- porból, persze hús nélkül. Párszor a szüleim próba jelleggel egy hónapra befizettek menzára. Folyton úgy tértem be oda, mintha a fogorvosi rendelőbe kéne mennem, vagy oltásra várakoznék. Persze a hónap leteltével anyukám nem fizette be a következő havi díjat, mivel már a hónap közepétől inkább hazahordtam étel hordóban az adagomat és a szülők ették meg helyettem. 

Azóta a helyzet rosszabb lett. Emlékszem a por krumplikra, amit azért szerettem, mert szép csíkokat lehetett bele húzni villával, majd könnyen el lehetett kenni és ezt még párszor eljátszani. Tehát a porkrumplit még mindig előszeretettel alkalmazzák a menzán. Nem megy ki a divatból. Olyan, mint a Nyolc óra munka című szám, ami már akkor is szar volt, mikor megjelent, de valahogy mindig belefutok, még 2012-ben is. 
A legkedveltebb köret így a menzán még mindig torony magasan a PORKRUMPLI. A kislány otthon panaszkodott, hogy már megint az a rossz krumpli volt, és már mennyire unja. Az anyuka bement reklamálni, hogy ha falun élünk, és van több őstermelő, akitől kedvező áron lehetne burgonyát vásárolni, akkor miért nem tőlük szerzik be a köretnek való alapanyagot. 


A válasz egyszerű volt és tömör: Nincs, aki megpucolja.

Köszönöm szépen, gondolja magában ilyenkor az anyuka, akinek a gyereke azért marad éhes, és eszi a porból előállított köretet, mert egy üzemi konyhán nincs rá ember, vagy gép, aki 10-20 kiló krumplit megpucoljon. Felvetődik bennem a kérdés, hogy lehet, hogy manapság senki sincs megfizetve, de hogy lehet az, hogy már olyan munkákat sem akarnak elvégezni a munkavállalók, ami a feladatuk lenne. A konyhán úgy látszik manapság  már nem pucolják a burgonyát, hanem inkább instant porokból kotyvasztanak valamit. 
Kis családom nem tudom mit szólna, ha a jól bevált köret helyett egyszer meglepném őket egy ilyen maszlaggal. Én biztos néznék nagyokat, ha anya a vasárnapi ebédnél felszolgálná. 

De ez a legkisebb gond. Az anyuka folytatta a panaszkodást. Az ovis elmondása szerint a tízórai egy fél vajas kifli, az uzsonna egy fél szelet kenyér 2 db sárgarépa szelettel. Jó, elismerem, egy óvodás nem eszik annyit, mint egy hízó, de azért ennél mégis csak többet igényel. Továbbá kiderült az is, hogy mikor lekváros gombóc van a menzán (gondolom itt arra a mirelit borzalomra kell gondolni, amiről csak akkor tudom eldönteni, hogy milyen ízű, mikor megnézem az étlapot, vagy a csomagolását, mert annyira borzasztó a töltelék) az eddigi 4 helyett már csak 2 jár a fiataloknak. Legalább nem híznak el, de mondjuk jól sem laknak.

Az anyuka tett egy próbát. Vett egy olyan étel hordót, amilyet még soha nem láttam. Három részes és egyesével kb. 3 dl folyadék fér bele. Mikor beteg volt a három gyerek, ezt adta le reggel, a három névvel, hogy elvitelre kéri az ebédet. Láss csodát, 3 adag étel belefért. A leves, a főzelék a hússal, de még a kenyér is.

A sztori röviden ennyi. Ami rávett arra, hogy írjak, az az, hogy ezért havi 10.000 forintot kérnek el, gyerekenként. Megértem, hogy drága az élelmiszer, meg profitot is kell termelni. De lehetne máshogy is. 

--

Ja és tudjátok mi a poén?
Az anyuka a napokban mikor ment a lányáért, látta, hogy a menza vezetője, egy üveg tálban ránézésre 30 db rántott húst tesz be a biciklije kosarába. Biztos nem kellett a gyerekeknek. 

Minden gyerek lakjon jól.

--- és ne a konyhás malaca---

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektal.blog.hu/api/trackback/id/tr44904110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása